BTW tarief Duitsland
De tijd dat consumenten enkel in Nederland kochten en bedrijven enkel handelden met firma’s in Nederland is voorbij. Handel met de buurlanden is er altijd al geweest. Doordat er steeds vaker online gekocht wordt, verdwijnen de grenzen. Het is daarom goed om aandacht aan de btw tarieven in de omringende landen te schenken. Dit artikel besteedt daarom bijzondere aandacht aan het BTW tarief in Duitsland.
Het BTW tarief Duitsland:
BTW wordt in Duitsland “Mehrwertsteuer” genoemd. Dit woord betekent dat het om een belasting op de toegevoegde waarde gaat. In zijn huidige vorm, werd de BTW in het toenmalige West Duitsland (BRD) ingevoerd. Naar aanleiding van de Europese wetgeving die werd ingevoerd in 1968. Het BTW tarief Duitsland bestaat in de moderne vorm dus al vanaf dit jaar. Toch is het BTW tarief in Duitsland zoals we het nu kennen niet altijd voordelig geweest.
Het tarief werd namelijk een half jaar na de invoering ervan, verhoogd. Desondanks kan het Duitse BTW tarief in bepaalde gevallen lager liggen dan in Nederland of in andere buurlanden. Voor de consument lijkt het lage btw tarief in Duitsland aantrekkelijk. Helaas komt er meer bij kijken dan gedacht. Voor u er erg in hebt, komt u dan nietsvermoedend in een BTW-carrousel terecht.
Overzicht BTW-tarief Duitsland
Net zoals in Nederland kent Duitsland 3 BTW-tarieven: algemeen, laag en het nultarief. Ook de regelgeving hieromtrent is gelijklopend. De percentages en tengevolge hiervan de bedragen zijn enigzins verschillend, daarom geven we u graag onderstaand overzicht:
- Het algemeen of hoog BTW-tarief bedraagt in Duitsland 19%, dat is 2% lager dan het vergelijkbare tarief in Nederland.
- Het laag BTW-tarief bedraagt in Duitsland 7%. Dit is 1% hoger dan in Nederland.
- Ook het nultarief bestaat als BTW-tarief in Duitsland.
Wanneer wordt welk BTW tarief Duitsland gebruikt?
Ook hier vinden we opvallende gelijkenissen met de toepassing van de BTW-tarieven in Nederland terug:
- Het hoog tarief geldt in grote mate als het algemene tarief en vinden we terug bij de zogenaamde luxeproducten.
- Het laag tarief of verminderde tarief wordt meestal gebruikt voor basisproducten zoals voeding, net zoals in Nederland.
- Het nultarief wordt vaak gebruikt voor buitenlandse handel. Ook hier is de regelgeving gelijklopend met deze in Nederland. BTW die niet in Duitsland wordt betaald, dient dan wel in Nederland te worden voldaan.
Wilt u meer weten over het gangbare BTW tarief Duitsland dan verwijzen wij u graag naar de desbetreffende site van de Duitse overheid. U vindt deze op http://www.zoll.de/DE/Home/home_node.html en u kunt deze site niet alleen in het Duits, maar ook in het Engels of het Frans raadplegen