Btw afkorting

De afkorting ‘btw’ levert nogal eens problemen op, zowel wat de betekenis als wat de schrijfwijze betreft. Hieronder leggen we je kort uit hoe het precies zit, zodat je er nooit meer over hoeft te twijfelen.

Wat is Btw?
Btw staat voor belasting toegevoegde waarde , een belasting die ook wel omzetbelasting genoemd wordt. Kort gezegd is dit een toeslag die je als consument betaalt wanneer je iets koopt; er komt standaard 0, 6 of 21 procent bovenop de prijs, afhankelijk van het soort product waar het om gaat. Dat extra bedrag wordt vervolgens door de verkoper weer aan de staat afgedragen. Het verschil dat de btw maakt is belangrijk om in gedachten te houden wanneer de prijs van een product of dienst ‘excl. btw’ gegeven wordt; in dat geval moet je namelijk zelf de toeslag erbij rekenen om te bepalen wat je uiteindelijk betaalt.

BTW of btw?
Nu en dan wordt btw ook wel als BTW geschreven. Hoewel dit heel begrijpelijk is – het is immers een afkorting – is het helaas ook onjuist. Sinds 2005 wordt de afkorting btw officieel met kleine letters geschreven, voornamelijk omdat het als gewoon woord beschouwd wordt, en niet als eigennaam. Ook is het een afkorting die bijzonder vaak gebruikt wordt, wat voor het Groene Boekje eveneens een reden is om op kleine letters over te schakelen. Wanneer u de afkorting btw altijd als BTW geschreven hebt, is het dus hoog tijd om de nieuwe spelling te gaan gebruiken!

Btw in het Engels
De term btw wordt tegenwoordig ook in andere contexten gebruikt als een afkorting voor het Engelse ‘by the way’. Dit zult u echter alleen in informeel taalgebruik tegenkomen; de afkorting vormt geen onderdeel van de formele Engelse taal. Wanneer u een officiële tekst over financiën leest, kunt u er dus altijd vanuit gaan dat btw voor ‘belasting toegevoegde waarde’ staat.

This div height required for enabling the sticky sidebar