BTW tarief Frankrijk

Bij het verhandelen van goederen en diensten naar Frankrijk is het belangrijk om zicht te hebben op de BTW-regels. Een overzicht van de huidige regelgeving in Frankrijk is hierbij belangrijk.

In Frankrijk worden verschillende BTW-tarieven gehanteerd. Er zijn twee lage tarieven, een uiterts laag tarief en een hoog tarief. Het laagste tarief bedraagt 5,5 %, het tweede laagste 10 %. Beide zijn van toepassing op bepaalde voedingsmiddelen, boeken, de landbouw, sport, hotels en water. Het hoge tarief van 20 % wordt toegepast op alle andere diensten en leveringen.

Er bestaat ook een nultarief voor de export van goederen en diensten en internationaal vervoer. Het laagste tarief van 2,1 % geldt voor kranten, televisie en apotheekdiensten.

Uitzonderingen op de BTW in Frankrijk

De BTW-tarieven in Corsica en overzeese gebieden zijn anders:

Corsica:

– 0,9 % voor circus, theater en de verkoop van vee
– 2,1% voor die goederen die onderworpen zijn aan het verlaagde tarief in Frankrijk
– 10 % voor werken aan landbouwmachines, onroerend goed en ook de verkoop van consumpties en elektriciteit tegen lage spanning.
– 13 % voor olieproducten

Voor alle andere diensten en goederen geldt het basistarief van 19,6 %.

De herkomst van het BTW-tarief in Frankrijk

Het BTW-tarief werd in Frankrijk ingevoerd in het jaar 1968 en werd bepaald door de Europese richtlijnen van dat moment. Tot op 1 januari 1970 werd de BTW in Frankrijk over bedragen inclusief BTW geheven. Vanaf dan werd deze echter over de netto prijs geheven, net als in andere landen zoals Nederland. Met andere woorden, exclusief BTW.

Opvallend is dat het BTW-tarief dat in Frankrijk toegepast wordt altijd erg hoog geweest is. Ook worden tegenwoordig vaak wijzigingen doorgevoerd met een verandering van het BTW-tarief als gevolg. Op dit moment is het BTW-tarief in Frankrijk iets lager dan dat in Nederland.

This div height required for enabling the sticky sidebar