Fiscalist

Een ander woord voor fiscalist is een belastingadviseur. De naam zegt het eigenlijk al. De fiscalist geeft adviezen over belastingen. Door zijn kennis over de verschillende vakgebieden van belastingen, kan hij adviezen geven over deze regelingen. Hij kan werkzaam zijn binnen het bedrijf. Maar ook ingehuurd worden door het bedrijf, of een particulier, wanneer het om een financieel probleem gaat.

Ook kan hij helpen met de jaarlijkse aangifte aan de belastingdienst. Hij zal de administratie van het bedrijf nodig hebben en met deze informatie aangifte doen bij de belastingdienst. Ook kan hij eventueel ondersteunen wanneer iemand dit zelf wil doen.

Als laatste kan hij helpen met het efficiënt maken van de financiën binnen een bedrijf. Wanneer het bedrijf merkt dat het financieel minder gaat, wordt een fiscalist ingezet. Om zo de mogelijke oorzaak te achterhalen. Hij zal dan een advies uitgeven over het probleem en hoe deze wellicht opgelost zou kunnen worden.

Welke studies zijn er voor een fiscalist?

Er zijn een hoop verschillende studies op een hoop verschillende niveau’s om fiscalist te worden.

Allereerst kan iemand op MBO verschillende opleidingen volgen om fiscalist te worden. Er zijn korte cursussen, maar ook opleidingen voor fiscaal recht.

Zo ook op HBO niveau. Iemnand die HBO fiscaal recht of HBO fiscale economie heeft afgerond kan terecht bij verschillende bureaus die de aangiftes verzorgen. Dit kunnen aangiftes van particuliere mensen en kleine bedrijven zijn.

Daarnaast is er nog een universitaire studie. Deze studie heet ook fiscaal recht of fiscale economie. Wanneer iemand deze studie heeft afgerond kan hij zich inschrijven in het NOB. Dat is de Nederlandse orde van belastingadviseurs. In deze orde staan dus een hoop bedrijven en fiscalisten ingeschreven die advies geven wat betreft belastingen. De fiscalist zal zich buigen over advies aan middelgrote tot grote bedrijven die problemen hebben omtrent de belastingen. Wanneer een fiscalist hard werkt en dit laat zijn bij zijn werkgevers, kan het zijn dat hij uitgenodigd wordt om maat te worden in de maatschap.

Toekomstperspectief fiscalist

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de belastingen niet snel verdwijnen. Wel is het zo dat aangifte van de inkomstenbelasting steeds gemakkelijker wordt gemaakt. Dit kan er voor zorgen dat de particulieren sneller zelf aangifte gaan doen dan dat zij dit zullen uitbesteden aan een fiscalist.

Toch is het zo dat de problemen die kunnen ontstaan alsnog te ingewikkeld kunnen zijn voor een particulier. Daarnaast zullen ook grotere bedrijven vaak gebruik blijven maken van een fiscalist. Allereerst omdat dit een hoop werk is, maar ook omdat dit ingewikkeld kan zijn voor iemand die niet afgestudeerd is. Op dit moment zal er dan ook geen teveel aan fiscalisten ontstaan en is er een positief toekomstperspectief.

This div height required for enabling the sticky sidebar