Marge auto en btw auto uitleg+verschillen

Wat zijn de verschillen tussen een marge auto en een BTW auto?
Om dat verschil uit te leggen moet je weten wat een marge auto is en wat een BTW auto precies is.

Bedrijven (bijvoorbeeld ZZP’ers) kunnen de BTW op hun zakelijke goederen verrekenen in de boekhouding.

Bij een marge auto  kan een bedrijf de BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) niet meer verrekenen.

Bij een BTW auto wordt de BTW wel verrekend.  De ondernemer of het bedrijf krijgt deze dan terug van de belastingdienst.

Voor een particuliere aankoop van een auto is het niet zo belangrijk of je kijkt naar een marge auto of een btw auto. Ga je zakelijk een auto leasen of kopen? dan is het belangrijk om de verschillen tussen een marge auto en btw auto te kennen. Meestal kan je de BTW niet meefinancieren.

Als je BTW over de financiering betaald, dan moet je deze voorafgaand de koop betalen (aanbetalen). Bij een marge auto hoeft dat niet. Hierdoor betaal je zomaar 21% minder vanuit je bedrijfskapitaal.

Koop je een auto bij een garage? dan staat er aangegeven of het om een BTW  auto of aan marge auto gaat. Koop je de auto bij een particulier dan staat dit meestal niet meer aangegeven.

De verschillen tussen een marge en btw auto samengevat:

  • Bij een marge auto kan de BTW niet worden terug gevorderd en bij een BTW auto wel
  • Bij het aangaan van een financial lease moet de BTW worden aanbetaald omdat deze niet kan worden meegenomen in de financiering
  • Als je kiest voor financial lease dan kan je de waarde van een marge auto voor 100% financieren, bij een BTW auto moet je deze meestal aanbetalen (dat is althans gebruikeljk)

Conclusie:

Logischerwijs moet je van te voren altijd je budget bepalen bij het kopen van een auto, maar de keuze of je gaat voor een marge of een btw auto is dus ook erg belangrijk bij het uitkiezen van de juiste auto. Als je gaat voor een directe betaling van het volledige aankoopbedrag weet je dus ook of je dan nog 21% terug kan vorderen over de betaalde BTW. Koop je als particulier een auto dan maken de verschillen tussen een marge auto en btw auto niet zoveel uit. Maar als ondernemer is het een belangrijke afweging!

This div height required for enabling the sticky sidebar