IBAN/ SEPA & BIC: uitleg + berekenen

Per 1 augustus is het betaalsysteem in Nederland veranderd, het rekeningnummer is omgezet naar een IBAN nummer, dit is een veel langer nummer. Een IBAN nummer bestaat uit 18 tekens, de eerste 2 tekens zijn letters en geven het land aan, in Nederland is dat bijvoorbeeld NL, hierna volgen er 2 controlegetallen, gevolgd door 4 letters van je bank en dan een 0 en je rekeningnummer. Ieder land in Europa werkt inmiddels met het IBAN nummer, door de SEPA (Single Euro Payments Area) zit er geen verschil meer tussen binnenlandse overboekeingen en betalingen naar of van andere landen uit Europa. IBAN betekend International Bank Account Number.

Hoe lang bestaat IBAN?

Het IBAN nummer is niet helemaal nieuw, echter komen veel mensen er nu pas mee in aanraking omdat het sinds 1 augustus pas echt is doorgevoerd. Voor een betaling naar het buitenland is het IBAN nummer van de begunstigde altijd al nodig geweest.

IBAN berekenen

Op Checkiban.com kunt u gratis gebruik maken van onze omrekendienst, hier kunt u eenvoudig uw rekeningnummer omrekenen naar een IBAN nummer, het systeem genereert daarbij ook de BIC code en de bank waar het rekeningnummer bij hoort.

Ons systeem is uiteraard veilig en heel eenvoudig in gebruik, u hoeft alleen maar uw rekeningnummer in te voeren waardoor uw IBAN nummer wordt getoond.

IBAN zakelijk

Alle bedrijven in Nederland zijn volledig over op IBAN en SEPA betaalproducten. Ook voor incasso’s word een ander formaat gebruikt, namelijk XML ISO 20022 XML-formaat. De rekeningnummers, overschrijvingen en incasso’s kunt u gebruiken voor een overschrijving in Nederland maar ook voor een ander land binnen de EU. Op uw factuur kunt u uw IBAN en BIC code vermelden, dat is handiger voor uw buitenlandse klanten.

* Binnen de Europese Economische Ruimte (EER) behoren op dit moment: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Ijsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

 

Uitleg over de BIC- code

Iedere bank heeft een eigen unieke BIC/SWIFT code, ook landen buiten Nederland. Wanneer u een bankoverschrijving naar een ander land wilt doen heeft u een BIC nummer nodig. Vroeger heette de BIC- code een SWIFT code, deze naamsverandering kan te maken hebben met het ‘schandaal van de VS’, omdat de VS toestemming kreeg om alle overschrijvingen te kunnen zien met deze code om terrorisme te bestrijden, heel veel landen beschouwden dit als een inbreuk op privacy, vandaar dat de naamswijziging naar BIC code is doorgevoerd.

De BIC code ziet er als volgt uit;

  • 4 letters (bankcode)
  • 2 letters (landcode)
  • 2 letters of getallen (locatiecode)
  • 3 extra letters (branchecode)

De eerste drie kenmerken zijn verplicht bij een BIC code, wanneer de laatste drie kenmerken niet gebruikt komt hier in de meeste gevallen ‘xxx’ te staan. De juiste BIC code wordt bepaald door de 4-letterige Bank ID uit het IBAN nummer van een Nederlandse bank gevolgd door NL+2+controleteken.

SEPA nummer

SEPA, ook wel Single Euro Payments Area genoemd, op 28 januari 2008 is de SEPA ingevoerd als doel om één grote Europese betaalmarkt te ontwikkelen. Het nieuwe IBAN nummer is een belangrijk onderdeel van de invoering hiervan. De SEPA bestaat uit alle landen binnen de EU, aangevuld met Noorwegen, Ijsland, Liechtenstein, deze landen zijn wel lid van de Europese Economische Ruimte (EER), daarnaast behoren hiertoe ook Zwitserland en Monaco. De groep met 28 landen die binnen de EU vallen bestaat uit;
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Kroatië, Verenigd Koninkrijk, Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland en Zweden.

De voordelen

Er zijn sinds 1 februari 2014 geen verschillen meer tussen binnen en buitenlandse betalingen binnen Europa, zo kunt u makkelijk geld overmaken naar een rekening binnen de EU, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco. Ook is een automatische incasso mogelijk bij buitenlandse ondernemers en kunt u op steeds meer plaatsen in het buitenland betalen met uw Nederlandse betaalpas.

Lijst met BIC codes:

– ABN Amro: ABNANL2A of ABNANL2R
– Aegon bank: AEGONL2U
– Argenta Spaarbank: ARSNNL21
– Allianz Nederland Asset Management: ANAANL21
– Anadolubank: ANDLNL2A
– Achmea Bank: ARBNNL22
– Argenta Spaarbank: ARSNNL21
– GE Artesia Bank: ARTENL2A
– ASN BANK: ASNBNL21
– ASR BANK: ASRBNL2R
– Amsterdam Trade Bank: ATBANL2A
– ING Belgie: BBRUNL2X
– Banque Chaabi Du Maroc: BCDMNL22
– Intesa Sanpaolo: BCITNL2A
– BinckBank: BICKNL2A
– Bank of China: BKCHNL2R
– Bank Mendes Gans: BKMGNL2A
– Bmce Euroservice: BMEUNL21
– Bank Nederlandse Gemeenten (BNG): BNGHNL2G
– BNP Paribas Fortis: BNPANL2A
– Bank of America: BOFANLNX
– Bank of Scotland: , Amsterdam: BOFSNL21002
– bunq: BUNQNL2A
– C & E Bankiers: CEBUNL2U
– Citybank International: CITINL2X
– JPMorgan Chase: CHASNL2X
– Citco Bank Nederland : CITCNL2A
– Commerzbank: COBANL2X
– Deutsche Bank: DEUTNL2N
– Demir-Halk Bank : DHBNNL2R
– Delta Lloyd Bank: DLBKNL2A
– F. van Lanshot Bankiers: FVLBNL22
– NIBC Bank: DNIBNL2G
– Credit Europe Bank: FBHLNL2A
– De Nederlandsche Bank: FLORNL2A
– Friesland Bank: FRBKNL2L
– FGH Bank: FRGHNL21
– Theodoor Gilissen Bankiers: GILLNL2A
– Svenska Handelsbanken AB: HANDNL2A
– Hof Hoorneman Bankiers: HHBANL22
– HSBC BANK: HSBCNL2A
– Industrial and Commercial Bank of China: ICBKNL2A
– ING bank: INGBNL2A
– Insinger de Beaufort: INSINL2A
– Yapi Kredi Bank: KABANL2A
– KAS BANK: KASANL2A
– KNAB: KNABNL2H
– Korea Exchange Bank: KOEXNL2A
– KBC Bank: KREDNL2X
– Lloyds Bank: LOYDNL2A
– LeasePlan Corporation: LPLNNL2F
– Mizuho Corporate Bank: MHCBNL2A
– Nationale-Nederlanden Bank: NNBANL2G
– Nederlandse Waterschapsbank: NWABNL2G
– Levob Bank: OVBNNL22
– Rabobank: RABONL2U
– Royal Bank of Scotland: RBOSNL2A
– RegioBank: RBRBNL21
– SNS Bank: SNSBNL2A
– Staalbankiers: STALNL2G
– Triodos Bank: TRIONL2U
– Garantibank: UGBINL2A
– Volkswagen Bank: VOWANL21
– ZwitserlevenBank: ZWLBNL21

This div height required for enabling the sticky sidebar