Btw terugrekenen

Bij bijna alle producten en diensten die je in Nederland koopt, betaal je naast de prijs van het product zelf ook een toeslag, de zogenaamde belasting toegevoegde waarde (btw). Soms kan het echter handig zijn om te weten hoeveel een aanschaf je nu daadwerkelijk gekost heeft zonder de btw, bijvoorbeeld om administratieve redenen, of omdat je de btw op een bepaalde manier terug kunt krijgen. Hoe reken je in dat geval terug naar het oorspronkelijke bedrag? Dat leggen we je hier uit!

Wat is btw?

De belasting toegevoegde waarde is een toeslag op producten die je koopt, wat betekent dat consumenten automatisch belasting te betalen op alles dat ze aanschaffen. Winkeliers dragen dat geld vervolgens af aan de belastingdienst. De toeslag wordt daarom ook wel de omzetbelasting genoemd, naast btw.

Er zijn drie verschillende btw-tarieven: 0%, 6% en 21%. In het algemeen geldt dat noodzakelijke levensmiddelen 6% btw krijgen, en luxegoederen 21%. Alleen voor zaken als medicijnen hoeft helemaal geen toeslag betaald te worden.

De btw terugrekenen

Wanneer je een aankoopbedrag wilt terugrekenen, zul je eerst moeten weten welk btw-tarief er van toepassing was. In het algemeen zal dit 21% zijn, dus hier werken we in ons onderstaande voorbeeld mee.

Om de btw van een totaalbedrag inclusief btw te kunnen berekenen, nemen we allereerst aan dat de verkoopprijs zonder btw gelijk is aan 100%. Omdat de btw 21% bedraagt, betekent dat dat het uiteindelijke bedrag met btw 121% is. Met alleen dat bedrag als bekende factor willen we 100% berekenen. Dit doe je door het aankoopbedrag inclusief btw eerst door 121 te delen, zodat je als het ware 1% berekent. Vermenigvuldig dit getal vervolgens met 100 om de oorspronkelijke prijs exclusief btw te berekenen, en met 21 om precies te zien hoeveel je aan btw betaald hebt.

Formule btw terugrekenen

Om een aankoopbedrag exclusief btw te berekenen, gebruik je dus de volgende formule:

Bedrag excl. btw = bedrag incl. btw / 121 * 100

En om het betaalde btw-bedrag terug te rekenen, kun je deze formule gebruiken:

Betaald btw-bedrag = bedrag incl. btw / 121 * 21

Gaat het hier om een product met een btw-tarief van 6%? Dan kun je het getal 21 in de formule simpelweg steeds door 6 vervangen om op de juiste antwoorden uit te komen!

This div height required for enabling the sticky sidebar